.:: REASÜRANS NEDİR?

Müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda en uygun çözümü üretmek için gerekli tüm çalışmaları yapar ve bu çalışmalar sonucunda gerekli şartları belirleriz. Bu şartlar gereği dünya genelindeki tüm piyasalardan faydalanabiliriz.

Dünya piyasalarında çözüm aranılan ürün ve şartları sağlayacak ve konusunda uzman firmalar aracılığıyla teminat plasmanını tamamlayarak, ve oluşturulacak hasar protokolleriyle olası hasarlardaki uygulamaları sigortalılarımızla proje başında paylaşırız.

Reasüransın Tanımı

Reasürans, sigortacının sorumluluğunun sigortalanması yani sigortanın sigortası (mükerrer sigorta) anlamına gelir. Sigorta şirketleri, teminat altına aldıkları rizikolarda yaşanabilecek olası büyük hasarların aynı zamana gelme ihtimaline karşı, hasar ödemelerinde zorlanmamak için reasürans yaptırır. Bir başka deyişle reasürans, sigorta edilmiş riskin, belli bir kısmının veya tamamını diğer bir sigortacıya devrederek riskin yeniden sigorta edilmesidir. Burada sigortayı devralan bir reasürans şirketi veya sigorta şirketi de olabilmektedir.

Sigortacılığın tüm branşları itibariyle karşılaşılan büyük rizikoların bir tek sigortacının kendi bünyesinde tutulabilmesi olanaksızdır. İşte bu noktada Reasürans, sigorta şirketlerine, sermayeleri, ihtiyatları, öz varlıkları bakımından kısaca mali yönden tek başlarına üstlenmeleri mümkün olmayan riskleri, sigortalayabilme imkânı verir.

Özetle Reasüransın Sağladıkları ;

  •  
  • Riskin paylaşılması,
  •  
  • Sigortacının iş kabul kapasitesini arttırması,
  •  
  • Sigortacının iş kabul esnekliğini arttırması
  •  
  • Sigorta şirketinin mali yapısının desteklenmesi,
  •  
  • Birikim (Kümül) fazlasının yol açabileceği doğal afet hasarlarının kontrolü,
  •  
  • Reasürörden sigortacıya teknik bilgi aktarımı .
    Reasürans Ne Şekilde Gerçekleşir?

    Sigorta şirketleri ile Reasürans Şirketleri arasında ,bir takım mali ölçüler esas alınarak, branş esasıyla tespit edilen saklama payları ayrıldıktan sonra geriye kalan kısım ile ilgili yapılmış olan çeşitli reasürans anlaşmaları çerçevesinde, riskler reasürans şirketlerine devredilmektedir. Reasürans işlemlerinde riski bu şekilde devreden şirkete sedan, devir alan şirkete reasürör denir. Sedan şirket, sigortalıdan toplamış olduğu primlerin ve sigortalıya ödemiş olduğu hasarların belli bir kısmını, değişik tekniklere göre yapılmış reasürans anlaşmaları vasıtasıyla, reasürans şirketine yansıtır. Ancak sedan şirket ile reasürör arasındaki risk transferi işlemi, yıllık anlaşmalar olmaksızın da yapılabilmekte; sedan şirket, her bir risk için, ihtiyari olarak, reasüröre müracaat edebilmektedir.

    Sigorta şirketi varolan bir sigorta akdine istinaden reasüröre başvuruda bulunur ve reasürör de o sözleşme ile teminat altına alınan rizikoya iştirak eder. Bu iştirakle reasürör ve sigorta arasındaki ilişki başlamış oluyor. Ancak bu paylaşımda sigortalı ile reasürörün birbirleri ile hiçbir ilgileri bulunmamakta, sigortacının sorumluluğu yalnızca sigortalıya karşı devam etmektedir. Aynı şekilde reasürörün sorumluluğu da sadece sigorta şirketine karşıdır, özetlemek gerekirse, sigorta mukavelesi sigortalı ile sigortacı arasında ve reasürans mukavelesi de sigortacı ile reasürör arasında tanzim edildiklerinden burada reasürör ile sigortalı arasında herhangi bir akit mevcut değildir.


    Reasürans Anlaşma Türleri
    Bölüşmeli Reasürans Anlaşması

    Sigorta şirketi açısından zorunlu devri, reasürans şirketi açısından ise zorunlu kabulü öngören reasürans anlaşmalarıdır. Sigorta şirketi, reasürans anlaşması kapsamında devretmeyi kabul ettiği her rizikoyu, önceden tespit edilmiş bir orana göre devreder ve taraflar arasındaki prim ve hasar paylaşımı bu oran üzerinden yapılır.

    Sigorta şirketi tarafından yapılan rizikolar üzerinde reasürör denetiminin olmadığı bölüşmeli reasürans anlaşmalarının "kotpar" ve "eksedan" olmak üzere iki değişik uygulaması vardır.

     
  •  
  • Sigorta şirketi ile reasürans şirketi, ilgili branşta sigorta edilen her riskin önceden belirlenmiş oranda, örneğin yüzde 20, yüzde 80 gibi, otomatik olarak devredilmesi konusunda anlaşırlar. Buna göre, sigorta şirketi, sigortaladığı her riskin yüzde 20 oranını üzerinde tutar, yüzde 80 oranını ise reasürans şirketine devreder.Riskin paylaşıldığı oran, prim ve hasarın da paylaşım oranı olmaktadır.
       
  •  
  • Bölüşmeli reasürans anlaşmalarının sıklıkla kullanılan biçimidir. Sedan şirket, önceden belirlenmiş limiti aşan sorumluluklarını otomatik olarak reasüröre devretmektedir ve reasürans şirketi, kendisine devredilen işleri zorunlu olarak kabul etmek durumundadır
     
    Primin ve hasarın belli bir oran dahilinde sedan şirket ile reasürans şirketi arasında paylaşıldığı Eksedan anlaşmalarında sedan şirketin saklama payı, dilim (line) adı verilen miktarların sayısı ile belirlenir.

    Eksedan anlaşmalarında saklama payları sabit bir tutar olmamaktadır. Sedan şirket, hasar ihtimali en az olan rizikolarda yüksek saklama payı, yüksek hasar ihtimali olan rizikolarda ise düşük saklama payı tutma hakkına sahiptir. Belirlemiş olduğu saklama payı tutarı, aynı zamanda dilim genişliğini de ifade etmektedir.
     
    Bölüşmeli Olmayan Reasürans Anlaşması

    Bir risk veya olay itibariyle meydana gelmesi muhtemel hasarın belli bir bölümünün sigorta şirketi tarafından yüklenildiği reasürans anlaşmasıdır. Bu tip reasürans anlaşmalarında, riskin ve riske karşılık gelen risk priminin paylaşımı söz konusu değildir.

    Reasürör, hasar miktarı daha önceden belirlenmiş limitini (deductible veya underlying limit) aştığı takdirde hasar ödemesinden sorumlu olmaktadır.

     
    Hasar Fazlası Reasürans Anlaşması

    Reasürör, sigortacının yazmış olduğu işlerden elde ettiği primin belli bir kısmı karşılığında, o işlere ilişkin meydana gelen hasarların, önceden saptanmış bir tutarı (sedan şirketin net saklama payı) geçen kısmı karşılamayı taahhüt eder.

    Hasar Fazlası Reasürans Anlaşmalarının Bölüşmeli Reasürans Anlaşmalarından en büyük farkı, sadece hasara ilişkin bir anlaşma olmasıdır. Tek bir branş için olabildiği gibi bir kaç branşa birlikte de uygulanabilir ve özellikle kümül oluşturan hasarlarda ve katastrofik olaylarda, sigorta şirketinin koruması açısından oldukça etkili anlaşmalardır.

     
    Toplam Hasar Fazlası Reasürans Anlaşması

    Sigorta şirketinin yıl boyunca ödediği hasarları karşılamak üzere yapılan bir anlaşmadır. Bu modelde Reasürör bütün hasarların toplamı önceden tespit edilmiş belli bir oranı aştığı takdirde, aşan kısmı Sedan’a tazmin etmektedir. Bu oran aşıldıktan sonra da meydana gelmiş bilumum hasarlar, büyük-küçük, teminat limiti içinde, reasürörce karşılanır. Teminatın limiti de esas itibariyle hasarın bir yüzdesiyle ifade edilir.